Co-assistenten vragen in podcast artsen hemd van het lijf

"Wij leerden dat artsen ook maar mensen zijn"

Geneeskundestudenten nemen een podcast op

Krijgen coassistenten tijdens hun coschappen eigenlijk wel een volledig beeld van wat een specialisme inhoudt? Geneeskundestudenten Doris van der Heijden (1994), Tessa Dinger (1995) en Tiara Ringers (1993) vinden van niet. Met hun podcast KoffieCo interviewen ze medisch specialisten over hun werk en leven. Zo proberen ze de afstand tussen coassistenten en artsen te verkleinen.

“Iedere verjaardag krijgen geneeskundestudenten minstens één keer de vraag: ‘Wat voor soort dokter wil jij worden?’. Om ons heen zien wij dat veel studenten, waaronder wij zelf, onzeker zijn over hun carrièrekeuze. Er zijn zoveel mogelijkheden binnen de geneeskunde”, vertelt Doris. Tessa vult aan: “Tijdens colleges gaat het bijna altijd over de theorie. Docenten hebben het zelden over het klinische werk en de werkomstandigheden zelf. En door de hiërarchie in ziekenhuizen zijn coassistenten terughoudend om vragen te stellen aan artsen. Dit maakt het lastig om een volledig beeld te krijgen van een specialisme.”

Tijdens colleges gaat het bijna altijd over de theorie

Dus het drietal nam het heft in eigen handen. Tiara. “Toen we ’s avonds op de bank onze ervaringen over de coschappen met elkaar deelden, zei een van ons: ‘Eigenlijk wil ik weleens koffie drinken met een dokter. Gewoon, om hem of haar van alles te kunnen vragen.” Doris: “En omdat zo’n gesprek ook waardevol kan zijn voor andere studenten, wilden we het opnemen.” Zo ontstond het idee voor KoffieCo de podcast. Maar hoe konden ze het uitvoeren? Apparatuur of geld om de juiste techniek te huren, hadden de studenten niet.

Groeien in zelfvertrouwen

Tessa: “De career officer van het UMC wees ons op STUF, de studentencommissie van het Utrechts Universiteitsfonds.” Deze commissie behandelt de subsidieaanvragen voor studentenactiviteiten die buiten het curriculum om bijdragen aan de ontwikkeling van studenten. Een waardevolle tip, zegt Tiara: “Het bestuur was direct te spreken over ons concept en uiteindelijk ontvingen we 1.250 euro subsidie.”

Geneeskundestudenten nemen de podcast KoffieCo op

En waren de artsen die de studenten graag wilden interviewen ook zo enthousiast? Doris: “Ja! Het enige probleem was – en is nu nog steeds – de tijd. Artsen werken soms zestig uur per week. Probeer daar maar eens onze podcast tussen te proppen.” Om er toch voor te zorgen dat ze iemand voor de microfoon kregen, planden de studenten de gesprekken volledig rondom de werkafspraken van de drukke specialisten.

Toen de arts was uitgesproken, merkte hij op dat hij dit verhaal al jaren niet meer had verteld

Eenmaal in de studio ontstonden mooie en eerlijke gesprekken. Tiara: “Je ziet dat de artsen al pratende reflecteren op hun eigen vakgebied en dingen vertellen waar ze niet eerder bij stilstonden of al lang niet over hadden gesproken. Bijvoorbeeld hoe je een goede werk-privébalans houdt, hoe je een relatie opbouwt met een patiënt en hoe je je eigen emoties in toom houdt. Zo deelde een hematoloog een keer een inspirerend verhaal over een jongen die al langer bij hem kwam en niet meer wilde leven. Hoe help je zo’n persoon het beste? Toen de arts was uitgesproken, merkte hij op dat hij dit verhaal al jaren niet meer had verteld. Terwijl het eigenlijk zo’n bijzondere herinnering is waar jongere artsen van kunnen leren.”

Uit de taboesfeer

Naast de ‘normale’ podcasts maken de studenten ook specials. Tessa: “Zaken zoals rouwverwerking en burn-out worden tijdens de studie Geneeskunde of de coschappen nauwelijks behandeld. Door vakoverstijgende onderwerpen bespreekbaar te maken in onze podcasts, hopen wij deze uit de taboesfeer te halen.”

De geneeskundestudenten die de podcast KoffieCo maken bij het UMC Utrecht

Daarnaast trekt het drietal tijdens de podcasts de specialist geregeld uit zijn comfortzone met rubrieken zoals de ‘cotelefoon’. “Als de cotelefoon gaat, stellen wij een vraag ingestuurd door een van onze luisteraars. En net als in de praktijk gaat de telefoon nooit op een goed moment af”, vertelt Doris met een grijns.

De verschillende rubrieken, scherpe vragen en spontane specialisten blijkt een gouden combinatie. Inmiddels zijn de podcasts van KoffieCo al meer dan 70.000 keer beluisterd. Een resultaat waar het drietal in het begin alleen van kon dromen. In de toekomst wil het drietal de podcast ‘mobiel’ maken zodat ze artsen op locatie kunnen interviewen.

Dit verhaal verscheen eerder in het Jaarverslag van het Utrechts Universiteitsfonds.