Business in Beeld #2: Circular-E

Esther van Loon

‘Vroeger wilde ik een medicijn tegen kanker ontwikkelen.’ Uiteindelijk werd alumnus Esther van Loon eigen ondernemer en implementeert ze met haar bedrijf Circular-E circulaire systemen in Afrika. De systemen maken gebruik van ruimtevaarttechnieken om, zoals ze het zelf zegt, ‘poep en pies om te zetten naar compost, drink- en irrigatiewater’. Van Loon, oorspronkelijk opgeleid als microbioloog, kwam er tijdens haar eerste baan achter dat het laboratorium niks voor haar was. Het ondernemerschap trok haar aandacht en ze besloot een master Science and Business Management aan de Universiteit Utrecht te volgen.

Na haar opleiding coachte ze jonge ondernemers die een systeem ontwikkeld hadden om water te zuiveren en mest te maken. Later is ze met een van de oprichters haar eigen bedrijf Circular-E begonnen. ‘Alle ervaringen als microbioloog, moleculair bioloog, mijn ervaring in de gezondheidszorg en de ondernemerskennis uit mijn master komen samen in mijn onderneming. We implementeren het bestaande circulaire systeem in ontwikkelingslanden vanuit een holistische benadering. Hierbij kijken we naar de lokale behoeftes, om een op maat gemaakt product te kunnen implementeren.’ Op dit moment lopen er projecten in Ghana, Zimbabwe, Kenia en Oeganda. ‘Tijdens mijn studie was ik de schakel tussen science en business, nu ben ik de schakel tussen techniek en business.’

Een start-up is voor mij te abstract en bij een scale-up heb je al een product dat je gaat optimaliseren

Gedurende haar ondernemerschap realiseerde Esther zich dat een scale-up meer bij haar past dan een start-up. ‘Een start-up is voor mij te abstract en bij een scale-up heb je al een product dat je gaat optimaliseren.’ Om het circulaire systeem bij een grotere groep mensen onder de aandacht te brengen zouden ze deze zomer op diverse festivals demonstraties geven. Door de coronacrisis is dit allemaal geannuleerd. Hun lege agenda wordt nu gevuld met het ontwikkelen van een vergelijkbaar systeem om huishoudens waterneutraal te maken.

De huidige coronapandemie zorgt ook voor een positieve kijk op de toekomst. Het maakt extra duidelijk hoe belangrijk goede hygiëne is. Zoals de mogelijkheid om je handen te wassen, toegang tot veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. 'Hopelijk opent deze bewustwording nieuwe deuren.' Esther hoopt binnenkort naar Kenia te kunnen om de circulaire systemen te realiseren.  

Haar tip als je een bedrijf wilt starten? 'Start nu. Dan weet je in de huidige economische situatie snel of het een succes wordt of niet.'

Meer weten? Esther is te bereiken via haar LinkedIn. Aan een website wordt nog gewerkt.